Pigmentleer

11-01-2023

Graag vertel ik jullie meer over de pigmenten waar een ieder van jullie mee werken. Wellicht ben je al bekend met deze theoretische kennis. Toch is het altijd goed om je kennis weer een kleine upgrade te geven zodat je goed geïnformeerd bent over hetgeen waar je dagelijks mee aan het werk bent: PIGMENTEN.

Pigmentleer:

Het woord pigment verwijst oorspronkelijk naar een kleurstof. Oftewel een anorganische of organische, gekleurde of achromatische kleurstof die praktisch onoplosbaar is. Achromatische kleuren zijn allemaal zwarte, grijze en witte kleuren; al de rest is kleurrijk.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleurpigmenten van organische en anorganische aard. Organische pigmenten zijn gebaseerd op koolstof ketens en koolstofringen. Anorganische pigmenten zijn chemische verbindingen die niet op koolstof zijn gebaseerd; het zijn gewoonlijk metaalzouten die uit oplossingen worden verkregen. Met hun grotere moleculaire oppervlak hebben organische pigmenten een veel hogere kleursterkte. Op enkele uitzonderingen na hebben anorganische pigmenten een hogere stabiliteit dan organische pigmenten.

Anorganische pigmenten werden oorspronkelijk gewonnen uit mineralen. Deze pigmenten bestaan meestal uit oxides van metalen. Bekende voorbeelden van, uit mineralen gewonnen, anorganische pigmenten zijn omber, gele oker, rode oker en rauwe sienna. Een ander pigment is cadmiumsulfide ofwel cadmiumgeel dat deel uitmaakt van de cadmiumpigmenten met kleuren die lopen via geel, oranje en rood naar kastanjebruin. Zo zijn er uiteraard nog vele voorbeelden van anorganische pigmenten voor bijvoorbeeld de eyeliner pigmenten te benoemen maar dan wordt mijn verhaal iets te lang.

Organische pigmenten bevatten koolstofverbindingen en waren oorspronkelijk afkomstig van dieren of planten. Vanaf de opkomst van de chemische industrie worden ze synthetisch gemaakt. Bekende voorbeelden van organische pigmenten zijn sepia (dierlijk) en kraplak (plantaardig pigment dat gemaakt wordt van meekrap).

Bij permanente make-up wordt gebruik gemaakt van zowel anorganische pigmenten (aardmineralen) als organische pigmenten. Organische pigmenten worden vaker gebruikt en zijn kleurrijker vergeleken met anorganische pigmenten die minder allergeen zijn, maar langer mooi in de huid blijven zitten.

Combinaties hiervan worden hybride pigmenten genoemd.

Lees in het volgende blog meer over de kleurencirkel.
Liefs Kim